Contact zie ik als een moment van verbinding tussen twee zielen

Contact zie ik als een moment van verbinding tussen twee zielen. Het kan een enkel woord of aanraking zijn. Dat gevoel van verbinding ontroert mij. Alsof ik weer even besef waarom ik leef.
Contact kan ook een ontmoeting betekenen tussen twee mensen. Deze contacten zijn soms vluchtig, zoals: de beleefdheidsgroet van het kassameisje van de AH to go, voordat ik in de trein stap.
Tussen het verbindende en het vluchtige contact bestaan nog talloze vormen, die jij, mijn kind, nog zal ervaren.

‘Wanneer was het einde van een contact?’ vraag ik mij wel eens af. Het moment dat een vriendin geen vriendin meer is, maar een kennis uit het verleden. Dat moment overkomt mij.
Ik weet niet goed, wat ik met zo’n contact aanmoet. Ik houd mij vast aan de goede herinneringen en de daarbij behorende gevoelens. Ik durf niet zo goed het verleden te laten voor wat het waard was en probeer tevergeefs af en toe nog een onbeantwoorde groet te appen. De verbinding ervaar ik allang niet meer. Het contact is een passant geworden.

‘Wanneer was een contact gestart?’ denk ik af en toe. Toen het einde van een ander contact naderde, kreeg ik al onbewust oog voor wat kon bloeien.
Het leven is niet statisch. Het kan elke keer wat nieuws brengen als er maar ruimte is. Ruimte in mijzelf doet mijn ogen openen voor dat wat om mij heen is: mannelijke vrienden hebben plaats gemaakt voor vriendinnen met kinderen, waar jij mee kunt spelen. Vluchtige contacten die de potentie hebben om verbinding in mij op te roepen, kan ik nu een kans geven: een oude schoolvriendin vervaagt in mijn herinnering en een nieuwe collega is in zicht.

Ik ben het leven dankbaar dat ik korte en lange momenten van verbinding mag ervaren. Ik ben de medemens dankbaar dat ik hem of haar in alle maten en vormen mag ontmoeten. Ik ben mijzelf dankbaar dat ik mijzelf de ruimte gun om de verbinding aan te gaan en deze ook weer los te laten.

Ik kan jou laten voelen hoe intens ik met jou verbonden voel. Ik kan jou echter niet leren wat loslaten betekent. Jij bent mijn allerdierbaarste en jou loslaten zal mijn opgave worden.
Ik wens dat jij veel vluchtige en/of verbindende contacten mag meemaken om zelf te onderzoeken wat verbinding en loslaten voor jou betekent.