Zij die ons dierbaar zijn zorgen voor ons grootste geluk en ongeluk

Degenen die wij liefhebben zijn ons het meest dierbaar. Zij die ons dierbaar zijn zorgen voor ons grootste geluk en ongeluk. Ons hart gloeit bij hun vreugde. Onze maag keert zich om bij hun ongeluk.
Ook al zou ieder mens evenveel waard zijn. En is de koning niet beter dan een zwerver. Alleen het verdriet van je eigen lieve moeder zal je maag doen omkeren. Alleen de vreugde van je eigen kind zal je hart sneller doen kloppen.

Onze dierbaren geven ons kracht om in de ochtend op te staan. De kracht om in barre omstandigheden toch te kunnen presteren. Als we weten dat wat wij doen voor hen nut heeft, geeft datgene zin aan ons eigen leven.
Ik werk aan mijn eigen geluk door te werken voor mijn dierbaren. Ik wil voor hen zorgen, hen beschermen en zelfs voor hen strijden, wat gelukkig in de praktijk niet vaak nodig is.
Het is ook goed om te werken voor je idealen, carrière of mooie auto. Maar als ik deze prestaties niet kan delen met de mensen, die ik liefheb, voelen deze zaken zinloos aan. Geen status of auto maakt mij gelukkig, wanneer ik door dit zogenaamde succes mijn dierbaren een voor een uit het oog verlies en alleen achterblijf.

Mijn kind, jij bent mij het meest dierbaar. Jou zou ik altijd willen beschermen. Voor jou trek ik ten strijde. Niemand kan mij zo gelukkig als ongelukkig maken als jij.
Ik hoop dat wij, jouw ouders, ook voor jou dierbaar zijn. Ik hoop ook dat jouw club van dierbaren zal groeien. Bijvoorbeeld met je opa’s en oma’s en ooms en tantes. Later met je vriendjes en vriendinnetjes op school. Nog later met je collega’s op het werk tot en met het moment dat jij ook een geliefde ontmoet en zelf een kind ter wereld zal brengen.

Voor mij staan dierbaren boven alle materie die op deze wereld beschikbaar is. Deze boodschap wil ik ook jou meegeven. Ik zou jou als ouder willen stimuleren om de mensen om jou heen niet uit het oog te verliezen in een samenleving waar de prestatie van een individu steeds meer aan waarde toeneemt.