Jezelf zijn voelt elke keer weer anders

Als mijn fantasie oneindig is
dan kies ik ervoor om
de ziel van de mens te verbeelden.
Dat wat men niet ziet,
maar wat men wel voelt
wil ik een vorm geven.

2005 – Jenny Chung
Het bovenstaande gedicht vond ik toen de kern van mijn werk als kunstenaar. Nu denk ik dat dit gedicht de kern van mijn leven heeft beschreven op een manier die ik nog niet wist.

1997 - De ziel van de mens verbeelden
Jezelf zijn was voor mij het vermogen om al mijn talenten te ontplooien, waarmee ik mijn binnenwereld kon uitdrukken. Het waren niet zozeer mijn talenten, maar wat ik dacht dat men in het algemeen als talent zag. Ik schreef, nam dansles, zangles en volgde de kunstacademie.
Mijn ambitie was om zoveel mogelijk podia te vinden om mij artistiek uit te drukken. Als beeldend kunstenaar heb ik twee jaar lang elke maand een podium gevonden of georganiseerd om mijn talenten te tonen. Door de week werkte ik 32 uur en in het weekend reed ik kris kras door Nederland met een volgeladen auto.
Ik kwam er achter dat deze artistieke uitingen mij blij en energiek maakten, maar niet perse compleet. Mijn grootste tekortkoming was en is nog steeds dat ik mij emotioneel niet goed kan uiten.

2006 -Dat wat men niet ziet, maar wat men wel voelt
Jezelf zijn kreeg voor mij geleidelijk een andere betekenis. Het ging voorbij aan het kunnen met mijn handen of het weten met mijn hersenen. Mijn binnenwereld uiten betekent ook mijn behoeften kennen en durven uitspreken. Ik moest mijn grenzen kennen en zelfs leuke dingen een keer overslaan.
Mijn ambitie was om een sterke vrouw te worden, een goede adviseur op mijn werk, een betrouwbare vriendin en een liefhebbende partner. Ik las boeken over zelfontwikkeling, mediteerde dagelijks minimaal drie kwartier en had gesprekken met een psycholoog om mij verder te ontwikkelen.
In die periode leerde ik jouw papa kennen, mijn kind. Ik kwam erachter dat ik nog zoveel kon weten, maar doen is toch moeilijker. Ik zei vaker ' ja' dan 'nee' tegen hem. Ik had geen antwoord als hij vroeg waar ik behoefte aan had. Ik was zelfs een beetje jaloers, omdat hij zich beter kon uiten dan ik. Waarom durf ik dat niet?
Behoeften uitspreken betekent niet alleen dat je deze moet kennen, maar je moet jezelf deze ook gunnen. Mijzelf iets gunnen deed ik niet. Ook nu kost het mij energie om niet te vergeten om mijzelf rust, hulp en aandacht te gunnen.

2017 - Wat ik voel, wil ik een vorm geven
Jezelf zijn weet ik nu dat het niet alleen gaat om het uiten van mijn binnenwereld, maar ook deze onder ogen durven zien. Mijn binnenwereld kent donkere grotten, waarvoor ik bang ben. Jezelf zijn is ook die grotten verlichten, binnen lopen en erkennen wat ik daar waarneem. Het onooglijke hoort net zo goed bij mij als mijn talenten.
Op dit moment is mijn ambitie om tevreden met mijzelf te zijn. Mijzelf zijn gaat niet meer over mooie en meeslepende uitingen, maar over zo snel mogelijk een vorm geven aan behoeften en onvrede.
Ik voel mij voldaan, wanneer ik binnen een uur jouw papa een berichtje stuur over de reden waarom ik ontevreden ben. Ik voel rust, omdat ik mijn behoefte aan ontspanning heb gevolgd. Zo heb ik jou op goede vrijdag naar de buitenschoolse opvang gebracht, waarna ik naar de sauna ging. Ik erken dat ik bang ben voor mijn eigen gedachten en gun het mijzelf om die angst te voelen. Daarna voel ik mij lichter, aandachtiger en heb ik ruimte om met jou leuke dingen te doen.

Ik dacht te weten wat jezelf zijn betekende, maar ik heb mij vergist. Jezelf zijn gaat voorbij aan de talenten die mijn hoofd mij voorspiegelde. Het gaat voorbij aan het beeld dat mijn hoofd heeft bedacht over mijzelf: een energieke vrouw die de hele dag productief en ondernemend is. Die persoon van 10 jaar geleden ben ik nu niet meer. Tegenwoordig weet ik dat ik rust nodig heb om een aandachtige moeder voor jou te kunnen zijn.
Ik vind het belangrijk, mijn kind, om jou te vertellen dat ik geen goede moeder ben. Ik wil dat je weet dat ik een persoon ben die elke dag nog leert en foutjes maakt. Ik denk dat er geen kant en klare weg bestaat voor jezelf zijn. Jezelf zijn voelt elke keer weer anders, omdat je leert, foutjes maakt en ontdekt waar je wel tevreden over bent.