Helden: door hen staan wij open om onszelf te veranderen

Helden zijn personen of personages, die wij bewonderen. Hun gedrag zien wij als voorbeeld voor ons eigen handelen. Door hen staan wij open om onszelf te veranderen.

Acteurs en topsporters zijn denk ik nu de meest voor de hand liggende helden. Hun prestaties, maar ook hun dagelijks leven zijn voor ons een inspiratiebron: van hun werkzaamheden voor goede doelen tot de zonnebril die zij dragen.
Wereldleiders hebben ook een soortgelijke functie. De wijze waarop zij hun idealen uitdragen raken soms mensen in hart en nieren en sporen hen zelfs aan tot acties die zij niet voor mogelijk houden.
Ten slotte heb je nog fictieve personages in boeken en films, waarvan wij het goede voorbeeld wel in onze dromen willen volgen. Elk jongetje wilde twintig jaar geleden wel Superman of Batman zijn. Nu wil hij wel Naruto of Ichigo (Bleach) zijn. Wie wil er nou geen superkrachten hebben en een mooi meisje redden.
Wij bewonderen acteurs, wereldleiders en superhelden, omdat zij iets bereikt hebben waarvan wij alleen maar de stip aan de horizon kunnen zien. Zij hebben de krachten, die ons aanspreken. Wij stellen hen als voorbeeld in de hoop dat wij misschien ooit een fractie van deze krachten kunnen bemachtigen. Een fractie van die macht, rijkdom of erkenning. Een fractie van die stip zouden wij in onze eigen werkelijkheid willen realiseren.

Er zijn in deze wereld volgens mij ook nog verborgen helden. Helden die niet voor het grote publiek zichtbaar zijn, maar die afhankelijk zijn van de smaak van een enkele persoon.
Elk persoon in mijn omgeving zou ik als held bestempelen op het moment dat ik vind dat zijn houding het waard is om in mijn leven te volgen. Hij kan een collega zijn, maar ook een winkelbediende of zelfs een toevallige passant.
Mijn helden zijn vrienden of kennissen die al wat ouder zijn dan ik. Zij zijn met pensioen, maar hebben hun scherpte en ondernemingszin niet verloren. Zij gaan er geregeld op uit of zetten zich in als vrijwilliger, ondanks dat zij al de zeventig zijn gepasseerd. Zij zijn voor mij het voorbeeld hoe ik mijn toekomst zinvol zou willen invullen.

Jij zult in jouw leven ook vele voor de hand liggende en verborgen helden tegenkomen. In elke levensfase kom jij andere helden tegen, waarvan jij het voorbeeld zult volgen.
Ik wil jou leren dat ik als ouder niet jouw enige voorbeeld hoeft te zijn. Voel je vrij om voorbeelden in jouw leven te zoeken die op dat moment bij jou passen. Ik zou jou willen stimuleren om jouw ogen en hart open te houden voor de levende en fictieve helden om jou heen of het nou een klasgenootje is of een toevallige passant.